Kledinggroothandel.nl
Kledinggroothandel.nl

Gebruik grondstoffen in kleding

De grondstof die gebruikt wordt voor kleding is erg verschillend. Vaak zijn natuurlijke grondstoffen duurder waardoor de prijs van het product ook hoger ligt. Kunstmatige grondstoffen worden vaak gebruikt in collecties waarbij de prijs een belangrijke factor speelt.

Natuurlijke grondstoffen

Dit zijn grondstoffen die in de natuur gevonden worden en zonder verdere verwerking in kleding worden gebruik. Hieronder zal een overzicht worden gegevens van veelgebruikte natuurlijke grondstoffen.

Wol

Wol is een dierlijke vezen en het haar van de een schaap. Wol heeft een natuurlijke kroezing. De mate van deze kroezing is afhankelijk van het soort schaap waarvan de wol is. Wol is warmte-isolerend en vochtopnemend.

Zijde

Zijde komt van de cocon van een rups. Dit is een rups die later zal uitbloeien tot een moerbeivlinder. De cocon bestaat uit fijne zijdedraden die fabrieksmatig worden afgewikkeld en worden verwerkt tot zijde. Zijde is niet zo sterk en kreukt snel.

Katoen

Katoen is een veelgebruikte textielgrondstof en is gemaakt van de zaadpluis van de katoenplant. Katoen neemt makkelijk snel en veel vocht op.

Kunstmatige grondstoffen

Dit zijn grondstoffen die door de mens kunstmatig worden gefabriceerd, waarna ze worden gebruikt in de kleding. Hieronder zullen de meest bekende soorten worden behandeld.

Viscose

Viscose wordt gemaakt van cellulose. Cellulose wordt opgelost tot een stroperige vloeistof, waarna er vervolgens vezels van worden gemaakt. Deze vezel heet viscose.

Polyester

Polyester is een kunstmatige grondstof die niet plastic aanvoelt en heeft een natuurlijk uiterlijk. De stof blijft lang mooi en is makkelijk in onderhoud.

Polyamide

Polyamide is een stof die erg glad en sterk is, maar voelt plastic-achtig aan. Deze stof wordt veel gebruikt in ondergoed en kousen.

Gerelateerde artikelen over materialen.